רשלנות רפואית שגורמת לשיתוק ע"ש ארב

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

רשלנות רפואית שגורמת לשיתוק ע"ש ארב

תקופת ההיריון רצופה בבדיקות ובאבחונים רבים שנועדו לאמוד את מצבם הבריאותי של העובר והאם, ולתכנן את הלידה. חילוץרשלנות רפואית שגורמת לשיתוק ע"ש ארב היילוד מהרחם מהווה אתגר אשר לפעמים הופך להיות משימה מורכבת ומסובכת, שדורשת שיקול דעת והחלטות גורליות. חשוב מאוד לדעת את מנח העובר, את משקלו, ואת גודלו, כדי לתכנן את הלידה באופן הבטוח ביותר. האחריות לכך מוטלת על הצוות הרפואי בחדר הלידה.

מהו שיתוק ע"ש ארב?

יש מקרים בהם העובר נכנס לתעלת הלידה במצב מורכב והכתפיים שלו שהן החלק הרחב ביותר בגופו, נתקעות בתעלה בזמן הלידה. מצב כזה נקרא פרע כתפיים. במקרה כזה ניסיונות החילוץ של הצוות הרפואי להפעיל לחץ גדול מידי על הכתף או היד כדי למשוך את היילוד החוצה, עלולים לפגוע בחוליות השדרה והצוואר הרכות שלו, ולגרום לקרעים בעצבי מקלעת הזרוע ולנזקים בחוליות עמוד השדרה העליונות. נזקים אילו עלולים לגרום לשיתוק שנקרא בשפה הרפואית שיתוק ע"ש ארב. סיכון כזה עלול להתרחש בעיקר בעוברים עם משקל גדול שקשה לחלצם.

אילו נזקים יכולים להופיע כתוצאה משיתוק ע"ש ארב?

אמנם ישנם מקרים קלים של שיתוק זמני בלבד, שנובע רק ממתיחת העצב ומאפשר החלמה, אבל במקרה בו העצבים נקרעים, עלול להגרם שיתוק קבוע, ונכות.

הנזק שעלול להגרם עקב השיתוק הוא נזק פיזי ותנועתי, וגם נזק נפשי. שיתוק ביד וחוסר תפקוד של הזרוע עלולים לגרום בהמשך גם לפגיעה חברתית, ונפשית המתבטאת בירידה בביטחון העצמי שכן מדובר בגפה שאינה מתפקדת באופן נורמלי.

רשלנות באבחון מצב של פרע כתפיים בלידה וסיכון לשיתוק בזרוע

ניתן להימנע מפרע כתפיים, אם נותנים את הדעת לסימני אזהרה שקשורים לעובר וליולדת.

ניתן להעריך מראש שהכתפיים של העובר רחבות ועלולות להיתקע בתעלת הלידה בשעת הלידה. גודל העובר והמנח שלו מרמזים על כך. במקרה כזה חייבים לבחון אפשרות של לידה בניתוח קיסרי כדי שהתינוק יחולץ בשלום ובשלמות.

רשלנות רפואית תתרחש כאשר הרופא מתרשל ולא שולח את האישה לבדיקות הנדרשות כמו אולטרסאונד וכולי שיש בהן כדי לאבחן סימנים מחשידים למצב של כליאת כתפיים וקושי בחילוץ העובר בלידה רגילה.

סימנים מחשידים יכולים להיות בין היתר:

  • משקל גבוה של האם בהריון;
  • משקל גדול של העובר – יותר מ – 4 ק"ג;
  • סוכרת הריון;
  • הסטוריה של לידת יילודים עם משקל גבוה;

רשלנות בלידה שגרמה לשיתוק על שם ארב

שיתוק ע"ש ארב נובע פעמים רבות משום שהצוות הרפואי מתנהל באופן רשלני בלידה:

  • כאשר לא מזהים בזמן את מצוקה העובר ומתכוננים ללידה רגילה ולא מכינים חדר לניתוח קיסרי;
  • כאשר הצוות הרפואי מתעלם מסימנים מחשידים שעלולים להתריע על פרע כתפיים, ולא מתנהל באופן מניעתי כמו הכנה לניתוח קיסרי, וכולי;
  • כאשר לא מעריכים מראש בתקופת ההריון שמשקל היילוד יהיה יותר מ- 4 ק"ג ,ולא מעריכים שוב את המשקל לפני הלידה ונערכים ללידה קיסרית בהתאם;
  • כאשר לא לוקחים בחשבון סוכרת הריונית של היולדת;
  • כשלא מתנהלים באופן סביר ומקצועי בחדר הלידה, ומחלצים את היילוד מתעלת הלידה בחוזקה ובאופן אגרסיבי ולא מידתי;
  • כאשר אין בחדר הלידה רופאים וצוות מתוגבר שיכול ויודע להתמודד עם חילוץ במצב של פרע כתפיים;
  • כאשר במצב של פרע כתפיים, מבצעים לידה מכשירנית באופן רשלני;

בית המשפט העליון קבע בהלכה בעניין זה כי כאשר מחלצים את ראשו של היילוד, וקיימת הצרות בכתף, צריך לצפות שעלול להיווצר נזק. עם זאת, ניתן להעריך מראש שכתפי היילוד יתקעו בתעלת הלידה, ולהימנע מלידה רגילה ובמקום זאת לבחור בהליך של ניתוח קיסרי. במסגרת הבחירה באופן הלידה צריך להתחשב בסימני אזהרה כמו משקלו העובר או סוכרת הריון, ולבחור בדרך הכי פחות מסוכנת במצב כזה. אם יש סימני אזהרה ולא מתייחסים אליהם, אפשרי שקמה רשלנות רפואית במידה ונגרם נזק.

מן ההפסיקה

בית המשפט המחוזי דן בתביעת רשלנות רפואית בלידה, במסגרתה נטען כי צוות רפואי פעל ברשלנות וגרם ליילוד לשיתוק על שם ארב. הצוות הרפואי נתקל בקושי בעת חילוץ היילוד בלידה רגילה, והוא נפגע במקלעת עצב בכתף. הרשלנות היתה בחוסר שימת לב להערכת משקל היילוד, כאשר ניתן היה להעריכו באמצעות משקל האם והגיל שלה.

הצוות הרפואי התכונן ללידה רגילה ולא שקל לבצע ניתוח קיסרי. לא היה רופא מקצועי בלידה. בית המשפט קבע שלא נשמר סטנדרט זהירות נדרש ופסק פיצויים בגין כאב וסבל, אבדן השתכרות, הוצאות רפואיות, וכולי.

במקרה אחר דחה בית המשפט תביעת רשלנות רפואית נגד צוות הרפואי שהיה מעורב בלידה שבה נוצר מצב של פרע כתפיים. התברר שנגרם ליילוד נזק בידו הימנית ונקבעה לו נכות.

התובע טען שהצוות לא שקל מצב של פרע כתפיים, והתרשל בהליך הלידה. בית המשפט דחה את התביעה וקבע שבית החולים פעל על פי הנהוג והמקובל שכן יכולה להיות חריגה עד 20% בהערכת משקלו של העובר . נקבע שבאותו מקרה משקלו של העובר לא היווה תמרור אזהרה ולא היה צורך בניתוח קיסרי.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן