יש מקרים בהם יש צורך להיעזר בעזרים חיצוניים כמו ואקום או מלקחיים, כדי להוציא את היילוד מהרחם. מדובר בלידה מכשירנית, כאשר היולדת אינה מסוגלת לדחוף בעצמה את היילוד מתוך גופה, בין היתר בגלל בעיות נשימה, תשישות, מחלת לב.
לידה מכשרינית קורית גם במקרים בהם היילוד סובל ממצוקה עוברית, כאשר הלידה מתארכת יותר מידי, במקרה של זיהום מי שפיר. לידה מכשירנית כרוכה בסיכוני רשלנות אם היא לא מבוצעת במיומנות, ונעשית שלא לצורך.
לידת מלקחיים
מלקחיים הם מכשיר שמורכב על ראשו של התינוק כדי למשוך אותו החוצה מתוך הרחם. המלקחיים הם תחליף לדחיפה של האם. בלידת מלקחיים משתמשים במקרים ספציפיים בלבד כמו מנח מסוים מאוד של ראש העובר, וצוואר רחם פתוח לגמרי. כאשר נעשה שימוש במלקחיים בלידה באופן רשלני, עלול להיגרם נזק בלתי הפיך לעובר כמו: דימום מוחי, שיתוק מוחין, פגיעה בעצב הפנים, פגיעה ברשתית ופגיעה בגולגולת. היולדת עלולה לסבול מקרעים בנרתיק ובתעלת הלידה ואבדן דם.
חשוב מאוד לקבל הסכמה מדעת של היולדת ללידה מסוג זה, לאחר שמציעים לה אופציות אחרות כמו ניתוח קיסרי, ומוסברים לה הסיכויים והסיכונים בפרוצדורה שכזו.
לידת ואקום
מכשיר הואקום הוא משאבה שמוצמדת לראש העובר, ומסייעת למשוך אותו מחוץ לרחם. הסיכונים בלידת ואקום יכולים להיות מחלת צהבת, ואנמיה בגלל שטף דם בראש התינוק. גם במקרה זה יש תנאים מסוימים שבהתקיימם בלבד יש לבצע לידת ואקום. מדובר במקרה בו צוואר הרחם מחוק, יש ירידת מים, וכאשר היולדת אינה יכולה ללחוץ את העובר מחוץ לרחם. גם בלידה ואקום צריך לקבל הסכמה מדעת של היולדת.
רשלנות בלידה מכשירנית
לידת מכשירנית סבוכה יותר מלידה רגילה ודורשת מיומנות מיוחדת. כאשר מבצעים לידת מכשירים באופן רשלני עלולים להיגרם נזקים משמעותיים ובלתי הפיכים ליילוד וליולדת, אשר מהווים עילה להגשת תביעת רשלנות.
לדוגמא : אם התינוק סובל משיתוק מוחין ונזק קוגניטיבי בלתי הפיך עקב רשלנות רפואית בזמן לידה מכשירנית, קמה עילה להגשת תביעת רשלנות .
יש מצבים בהם ההחלטה עצמה לבצע לידה מכשירנית תחשב לרשלנות. מדובר בעיקר במצבים בהם לא התקבלה החלטה מתאימה, או אם הלידה בוצעה באופן רשלני.
לידת מכשירים דורשת ניסיון מקצועי מיומנות ומומחיות מיוחדת. במקרה בו הרופא המיילד נעדר את הניסיון הנדרש, ונגרמים נזקים כתוצאה מהלידה, מדובר ברשלנות.
ההחלטה לבצע לידה מכשירנית צריכה להיות שקולה, ולא חפוזה. יש לוודא שלידה מכשירנית היא הלידה העדיפה לאותו מקרה. במקרה של אבחנה שגויה כאשר בוחרים בלידה מכשירנית במקום בו נדרש ניתוח קיסרי, יכול הדבר להוות רשלנות רפואית.
לידה ואקום כמו גם לידת מלקחיים צריכה להתבצע בחדר ניתוח, שכן אם הניסיונות לחלץ את היילוד נכשלים, נוצר צורך דחוף לעבור ללידה קיסרית. מחדל בקשר לכך מהווה רשלנות.
מה צריך להוכיח בתביעת רשלנות הקשורה ללידה מכשירנית ?
חובת זהירות
יש להוכיח שהופרה חובת זהירות : חובה מושגית – חובת רופא לחולה, וחובה קונקרטית – חובת זהירות במקרה הספציפי של הלידה.
מעשה הרשלנות
יש להוכיח שהרופא המטפל לא פעל על פי סטנדרט של רופא סביר באותו מקרה;
שהרופא היה נעדר ניסיון בתחום;
שהרופא טעה בהערכתו לגבי הצורך בלידה מכשירנית;
שהלידה המכשירנית גרמה לעיכוב בניתוח הקיסרי הנחוץ;
נזק
צריך להוכיח שנגרם נזק לילוד ו/או ליולדת, ויש לכמת אותו. כאן המקום לציין שיש תופעות לוואי ללידה מכשירנית אשר חולפות תוך מספר ימים, כמו שטפי דם בלידת וואקום. אילו לא נחשבים לרשלנות.
קשר סיבתי
צריך להוכיח קשר בין הנזק שנגרם בלידה ובין מעשה הרשלנות בדרך שבה בוצעה הלידה. נזקים שלא נגרמו כתוצאה ממעשה הרשלנות אינם רלוונטיים לתביעה.
העדר הסכמה מדעת – תביעת רשלנות ללא הוכחת נזק
עילה להגשת תביעה בגין רשלנות רפואית בלידת מכשירים אפשרית גם ללא הוכחת נזק. מדובר במצב בו לא ניתנה הסכמה מדעת של היולדת לפרוצדורה, לא הוסברו לה הסיכונים, ולא ניתנה לה אפשרות בחירה (למשל ניתוח קיסרי).
רשומות רפואיות
העדר תיעוד מהלך הלידה ברשמות רפואיות מעביר את נטל ההוכחה במסגרת תביעת הרשלנות, לכתפי הנתבעים – בית החולים והרופאים.