אולטרסאונד רשלנות בבדיקות מעקב הריון

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

אולטרסאונד רשלנות בבדיקות מעקב הריוןבדיקת אולטרסאונד שמבצעים בתקופת ההיריון היא בדיקת הדמיה הבודקת את מצבו של העובר ברחם, ועוקבת אחרי התפתחות האברים ותקינותם.

מכשיר האולטרסאונד מבוסס על חזרה של גלי קול אשר מתורגמים לתמונה של איברים ורקמות בגוף. הבדיקה נועדה בין היתר לגלות מומים מולדים.

האישה עוברת מספר בדיקות אולטרסאונד במשך ההיריון: בדיקת אולטרסאונד ראשונה בה מעריכים את גיל היילוד, בודקים דופק, ואברי גוף וכן אם יש עוברים נוספים ברחם, בדיקה שנייה, סקירת מערכות, הערכת גודל העובר המשקל, מומים בלב, בריאות ובמח.

תביעת רשלנות

תביעת רשלנות תוגש על ידי ההורה או הילד שנפגע עד הגיעו לגיל 25. במסגרת התביעה נבדק קשר סיבתי בין רשלנות בביצוע האולטרא סאונד והנזק שנגרם לעובר, ואם ניתנה ליולדת אפשרות להפסיק את ההיריון עם היוודע לה תוצאות הבדיקה.

הנתבע בתביעת רשלנות צריך להוכיח עמידה במבחן הרופא הסביר. מבחן זה כולל עמידה בסטנדרט מקצועי מקובל במסגרת הבדיקה: ביצוע הבדיקה ביסודיות ובמקצועיות, גילוי ומסירת מידע על מוגבלות הבדיקה הרגילה, המלצה לבדיקות אולטרסאונד נרחבות, גילוי תוצאות הבדיקה לבני הזוג.

רשלנות רפואית בביצוע הבדיקה

קורה שהבדיקה מתבצעת באופן שגוי בגלל מספר סיבות – ציוד לא תקין, התרשלות הבודק, ופענוח שגוי. טענות הגנה לאי גילוי פגמים בעובר יכולות להיות תנוחת עובר, גודלו של העובר, כמות מי השפיר, וכולי. עם זאת במקרה שהתוצאה של הבדיקה אינה תקינה, מוטלת על הרופא החובה להפנות את האישה למעקבים ולבדיקת נוספות כמו מי שפיר.

הבדיקה לא יכולה לגלות שיתוק מוחין או תסמונת דאון, אולם יש סימנים (שנלמדים מתוך מחקרים רפואיים) העשויים להעיד על המצאות תסמונת זו או אחרת, והחמצתם יכולה לעלות כדי רשלנות רפואית.

רשלנות בפענוח שגוי של תוצאות הבדיקה

בדיקה אולטרסאונד מבקשת לגלות מום מבני ו/או סממנים מחשידים שיכולים בין היתר לרמז על אפשרות למום גופני או מוחי. פענוח שגוי של הבדיקה שבעקבותיה נולד ילוד שסובל ממום שלא התגלה בבדיקה, קשור לכשל אנושי ומהווה רשלנות רפואית ועילה להגשת תביעה.

עם זאת, לעיתים קשה בגלל תנוחת העובר, לפענח את תוצאות הבדיקה ולאבחן במדויק את האברים כמו מיקום העיניים למשל . בתביעת רשלנות צריך יהיה להוכיח שהפענוח היה שגוי וגרם לנזק.

השפעה על הלידה וטווח מקובל של טעות

בדיקת אולטרסאונד משפיעה גם על הלידה שכן מבקשים במסגרתה לבדוק משקל וקצב גדילה בהתאמה לגיל ההיריון. כך, אם נצפה עובר גדול בבדיקה יש לשקול לידה קיסרית.

כמו כן, אם מתקבלות תוצאות חריגות שלא נמצאות בטווח של טעות מקובלת,  כמו היקף ראש קטן באופן משמעותי שעלול ללמד על פגמים מוחיים ופיגור שכלי, צריך ליידע את האישה ולאפשר לה להפסיק את ההיריון אם היא רוצה בכך, אחרת נחשב הדבר לרשלנות רפואית.

רשלנות באי הסבר או הפניה למעקב או לביצוע בדיקות נוספות

הפניה לבדיקות מורחבות

חובה על הרופא להודיע לאישה מראש שבדיקת האולטרסאונד הרגילה הינה מוגבלת ואינה חושפת את כל האברים. חשוב ליידע את האישה באפשרות לעשות סקירת מערכות מתקדמת, מורחבת, ומקיפה בתשלום פרטי. על הרופא ליידע את האישה שהבדיקה המורחבת יכולה לגלות מומים בגפיים, חוסר בכפות ידיים או רגליים, מום בלב, עיניים קטנות והיקף ראש קטן.

אדישות לגבי התוצאות ומחדל בכל הקשור למידע על בדיקות מורחבות, כאשר התגלה מום  – נחשבים לרשלנות רפואית.

סקירת מערכות היא בדיקה שמספקת גם סימנים מחשידים לקיומם של מומים ולבעיות בכרומוזומים: סימנים כמו עורף מעובה, זרוע קצרה, וכולי, הם סימנים מחשידים, ובתוספת פרמטרים של גיל וסיכונים והפרעה כרומוזומלית, יש להציע לבצע בדיקות מעמיקות יותר – מחדל בקשר לכך מהווה רשלנות רפואית.

חשדות למום  

אי מסירת מידע לגבי חשדות למום בעובר העולות מהבדיקה – נחשב לרשלנות. כאשר יש סימנים לסיכון של לידת עובר עם תסמונת דאון או שיתוק מוחין חובה לגלות לאישה אי גילוי מהווה רשלנות רפואית.

החלטה על הפסקת הריון

כאשר לא ניתנה אפשרות ליולדת לשקול הפסקת הריון בשל מום מולד שהתגלה בבדיקת האולטרסאונד  – הדבר נחשב לרשלנות.

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דילוג לתוכן