משפחה מצפון הארץ הייתה צריכה להתמודד עם לידה של ילדה אשר התגלתה כחולה בתסמונת גנטית נדירה. הסיבה לכך: רשלנות של קופת החולים שלא עדכנו את המשפחה בזמן, למרות שידעו על כך. המשפחה תבעה את קופת החולים, בית המשפט קבע שמדובר ברשלנות רפואית ופסק פיצויים בסך 3 מיליון שקלים!
מהי רשלנות רפואית ומדוע היא התקפה במקרה הזה? מה לעשות אם אתם סבורים שנפגעתם ברשלנות רפואית? הכל בהמשך המאמר.
מהי רשלנות רפואית? ובאילו נסיבות היא מתרחשת?
רשלנות רפואית דורשת פעולה רשלנית על ידי רופא שבגינה נגרם נזק. כאשר רופא (מכל סוג שהוא, למשל: רופא בקופת חולים, רופא אף אוזן גרון, גניקולוג או מנתח) אינו נוקט במידת זהירות סבירה ועקב כך נגרם למטופל שלו נזק שלא היה קורה אם הרופא לא היה מתרשל.
כאשר בוחנים אם הרופא התנהג באופן סביר יש לבדוק מה היה הידע הרפואי בזמן שאירע המקרה הרשלני. כלומר, אם האירוע קרה לפני 20 שנים, רק לאחר 20 שנים הנזק בעצם התגלה אצל המטופל, אך לפני 20 שנים הידע שהיה בעולם הרפואה היה מוגבל ולא היתה לרופא דרך לדעת שהאבחנה שלו שגויה, לא ניתן להאשים אותו ברשלנות משום שאז המידע הזה לא היה זמין.
מגוון סוגי רשלנות רפואית
ישנם סוגים שונים של רשלנות רפואית, נמנה כמה מהם:
רשלנות באבחנה – רופא אשר אבחן את המחלה של החולה בצורה לא נכונה ועקב כך נגרם למטופל נזק. זה יכול להיות למשל במקרה של מחלת הסרטן, אם הרופא מפענח את הבדיקות בצורה שגויה, לדוגמא בצורה שאומרת שהאדם אינו חולה בסרטן או שהוא החלים ממנו, אך לאחר מכן התברר שזו הייתה אבחנה שגויה ולמעשה נגרם נזק ממשי לחייו של המטופל. אם הידע של הקהילה הרפואית בזמן האבחנה השגויה היה כך שלא הייתה סיבה לכך שיינתן פיענוח לא נכון, ייתכן וישנו קייס לתביעת רשלנות רפואית.
רשלנות בהסכמה מדעת – לרופאים קיימת חובה לעדכן את המטופל בדרכי טיפול חלופיות ובסיכונים הכרוכים בטיפול המוצע. אם הרופא לא עושה את כל אלה, הוא למעשה לוקח מהמטופל את האפשרות לקבל החלטה מושכלת לגבי הטיפול שהוא הולך לעבור. במידה ובשל מחסור בפרטים נגרם למטופל נזק שלא היה נגרם לו אילולי היה מקבל את כל הפרטים הכרוכים בטיפול באופן שאם המטופל היה יודע עליהם הוא לא היה מסכים לקבל את הטיפול והנזק לא היה נגרם, ייתכן שתתרחש רשלנות רפואית.
הולדה בעוולה – זה מתקשר לסיפורה של המשפחה מצפון הארץ. בסוג זה של רשלנות רפואית מדובר על מקרים בהם נולד ילד עם מום חמור, זאת כאשר הייתה אפשרות ליידע את המשפחה ואבל היא לא מומשה. הרשלנות הרפואית תתרחש במידה וההורים היו מחליטים לא לשמור את ההריון אם היו מודעים למום החמור שקיים אצל תינוקם.
המקרה של המשפחה מצפון הארץ
המשפחה לקחה חלק במחקר אשר בדק הפרעה גנטית נדירה שעשויה לעבור בתורשה לילדים שלהם. החוקרים מצאו במחקר שלהם שבמידה מסוימת ניתן לזהות את ההפרעה הגנטית טרם הלידה, כלומר, במהלך ההריון. אולם, החוקרים לא יידעו על כך את המשפחה וכתוצאה מכך שללו מהם את האפשרות לדעת ולהחליט אם הם מעוניינים לגדל ילדה עם תסמונת מאוד חמורה ונדירה.
ההורים הביאו את הילדה לעולם וגילו שהיא חולה בהפרעה הגנטית החמורה אותה בדקו במחקר. הם פנו לעורך דין והגישו תביעת רשלנות רפואית. בית המשפט קבע שהם צודקים ופסק להם פיצויים בגובה 3 מיליון שקלים.
מה עושים במידה ועולה חשד לרשלנות רפואית?
במידה ואתם חוששים שאתם או מישהו יקר לכם נפגע כתוצאה מרשלנות רפואית מומלץ לפנות כמה שיותר מהר לייעוץ עם עורך דין המתמחה ברשלנות רפואית. הוא או היא יוכלו להקשיב למקרה שלכם ולהגיד לכם אם ישנה עילה אפשרית לתביעת רשלנות רפואית.