רעלת הריון היא תגובה חריפה של הגוף להריון. מדובר בסיבוך שעלול להתרחש במהלך ההיריון שעלול אפילו לגרום נזקים קיצוניים כמו מצוקה עוברית, פגיעה בלתי הפיכה בהתפתחות העובר, נזקים רפואיים ליולדת כמו עוויתות שרירים, אנמיה, פגיעה בתפקודי כבד וכליה, אירוע מוחי, בצקת בריאה, וחלילה אפילו למוות.
אי אבחון במועד, ו/או העדר החלטה בקשר לטיפול רפואי מתאים, מהווים רשלנות רפואית.
מצבים שבהם עלולה להתרחש רעלת הריון
מצבים מסויימים מעלים את השכיחות של רעלת הריון כגון :
סיבה של השמנה;
מקרה משפחתי;
כאשר יש מספר עוברים;
כאשר יש הפרש גדול של שנים (כ 10 שנים) בין הריונות;
הריון בגיל מבוגר;
הריון ראשון;
סימנים לרעלת הריון
רעלת הריון באה לביטוי אצל האישה בעליית לחץ דם, הפרשת חלבון בשתן, בפגיעה בתפקוד הכליות והכבד, מיעוט בטסיות דם, הפרעה באנזימים של הכבד, תופעות פיזיולוגיות כמו כאבי ראש ובטן, בחילות, קוצר נשימה, הפרעות בראיה, בצקות ברגליים, וכולי.
מתי מדובר באבחון רשלני של רעלת הריון ?
הצוות הרפואי המטפל באישה בזמן ההיריון צריך לשים לב לכל שינוי יוצא דופן וחשוד. בין היתר יש לשים לב לעלייה בלחץ הדם של האישה, להפרשה של חלבון בשתן, ירידה בערכי טסיות דם, תפקודי כבד חריגים, וכן לסימנים קליניים שעלולים להעיד על התפתחות של רעלת הריון.
כאשר מתגלים סימנים לרעלת בתחילת ההיריון, צריך לעיתים לאשפז לצורך השגחה. אם האישה נמצאת בהריון בסיכון גבוה עליה להיות במעקב של בדיקות.
אבחון של רעלת הריון הוא באמצעות בדיקה כללית, בדיקות דם, בדיקות שתן, לחץ דם, בדיקת דופלר, ברור היסטוריה רפואית של האישה, וכולי. העדר אבחון במועד או אבחון כושל נחשב לרשלנות.
העדר אבחון, אבחון מוטעה, או אבחון מאוחר למרות סימנים מחשידים, מסכנים את העובר ואת היולדת ויכולים לגרום לנזקים חמורים העולים כדי רשלנות רפואי. היה וצוות המטפל חרג ממתחם הסבירות, ולא טיפל בהתאם למקובל, מדובר במחדל רפואי שיכול להיחשב כמעשה רשלני.
רשלנות בטיפול ברעלת הריון
הטיפול ברעלת הריון מתמקד בניסיון להפחתת סיבוכים תוך שאיפה לסיים את ההריון בשלום. כאשר מתגלים סימנים שמעידים על תחילתה של רעלת הריון, חשוב לעקוב אחרי היולדת. העדר מעקב יחשב לרשלנות בטיפול.
רשלנות בטיפול ברעלת הריון באה לביטוי בכך שלא מאזנים את מצב האישה, לא מאשפזים לצורך השגחה ולא מטפלים ביולדת באופן שיכול להציל אותה ואת היילוד.
כאשר האישה נמצאת בחודשים מתקדמים של ההיריון וסימני הרעלת מחמירים כדי סכנה לעובר, צריך לזרז את הלידה או ליילד בניתוח קיסרי. זירוז הלידה וניתוח קיסרי שמבוצעים באופן בלתי מקצועי וגורמים לסיבוכים ליולדת ולעובר, עלולים להיחשב לרשלנות רפואית.
הטיפול ברעלת ההיריון תלוי במועד גילוי התופעה, ותוצאות הבדיקות שמבצעים ביולדת, קובעות אם ניתן להמשיך את ההיריון תוך שמירה על העובר או שיש לסיים את ההריון.
רשלנות לגבי קבלת הסכמה מדעת
חוק זכויות החולה מחיל חובת גילוי על הצוות הרפואי, וקבלת הסכמה מדעת של המטופל לטיפול. הצוות המטפל צריך לגלות את המצב הרפואי, את הטיפולים האפשריים, וכן את הסיכונים והסיכויים שנובעים מהם. כאשר חובת הגילוי לא בוצעה מדובר בעילה לתביעת רשלנות ולדרישת פיצויים בגין פגיעה באוטונומיה של המטופלת וגרם נזקים לא ממוניים כמו כאב וסבל.
רשלנות הקשורה להערכת דרגת המחלה
רעלת הריון יכולה לבוא לביטוי בדרגות שונות. יש דרגה קלה שנבחנת לפי מיד מועטה של חלבון בשתן, ולחץ דם שעולה במידה מועטה בלבד, וללא תלונות נוספות של האישה. יש כאמור דרגה חמורה יותר שבאה לביטוי בסימנים ומדדים ברורים ומתקדמים של התופעה.
בעיקר לחץ דם גבוה, הפרשה גדולה של חלבון בשתן, חריגה משמעותית בתפקודי כבד, בצקת בראות, תלונות של האישה היולדת, וכולי. כאשר לא מסווגים את דרגת הרעלת באופן הנכון, ההחלטות שמתקבלות לגבי המשך ההיריון הינן שגויות ויכולות לעלות כדי רשלנות רפואית.
חוות דעת רפואית
במסגרת תביעת הרשלנות יש לצרף חוות דעת רפואית של מומחה בכל הנוגע לכשל ומחדל בטיפול הרשלני הרפואי או באבחון רשלני של התופעה.